Behandling

Hørselsystemet består av ytre øre, trommehinne, mellom-øre (hammer, ambolt og stigbøyle), indre øre (det ovale vindu, sneglehuset med hørselhår, balansedelen), hørselnervene og hørselsenteret i hjernen.

Et stort flertall av pasienter med øresus får beskjed av sin lege i Norge at susingen ikke lar seg behandle, og at de må lære seg å leve med den. Russiske leger hevder det er over hundre forskjellige diagnoser på øresus, og bare noen få tilfeller er i en kategori som ikke kan behandles.
Tar man medisin regelmessig, må man sjekke at den ikke har tinnitus som bivirkning. Har den det, så be legen om en annen tilsvarende medisin, som ikke har denne bivirkning. Det er over 500 medisiner som har tinnitus som bivirkning. Det som er spesielt med bivirkningene er at de ikke kommer med en gang, men kanskje uker eller måneder etter at man begynte å ta medisinen. Albyl E og Lipitor tabletter er blant disse medisiner.

 

For de som har smart-telefoner, finnes det apper for hørsel-tester og syns-tester.

Behandling du kan gjøre selv:

 

Vanligste årsaker til tinnitus:

 

Støy

Når det gjelder støy, så kan man beskytte seg med ørepropper eller øre-klokker, enten elktroniske eller vanlige. Det finnes lenker på nettsidenevåre til firmaer som fører dette.

Stress

Når det gjelder stress, så kan man ta øvelser som er beskrevet nedenfor, i tillegg til massasje. Dette gjelder spesielt rygg og nakkemassasje for å få igang blodomløpet.

Gifter i mat og medisner

Prøv å spise mest mulig økologisk mat. Viner inneholder mange giftstoffer, spesielt rødvin. Vinprodusentene oppgir ikke hva vinen inneholder av tilsetninger. Økologisk vin er bedre enn vanlig vin. Være forsiktig med sukker og salt. Hvitt brennevin inneholder mindre kongener enn brunt brennevin. Det er endel som reagerer på rødvin spesielt spanske tunge rødviner.

Tar du medisiner regelmessig, så sjekk hele listen med bivirkninger. Det finnes mer enn 500 medsiner som har tinnitus som bivirkning.

Tar du flere medisiner daglig, så ta de med minst en times mellomrom om din lege ikke har sagt noe annet.

Diverse

Har du trange trompetkanaler, så kan du gjøre Yoga ildpust, inntil 5 minutter hver dag.

Har du problemer med å sove, prøv å spise en kiwifrukt eller to et par timer før leggetid.

Man bør sjekke alle mineraler og vitaminer i blodet hos fastlegen, slik at man ikke mangler noen.

 

Har susen nettopp øket, kan du trykke inn Tragus (se bilde nedenfor) med pekefingrene så fort du kan på begge ører samtisig. Det kan du gjøre i 2 minutter.

 

 

Øvelser mot stress

 

Mental og fysisk trening hjemme.

Sitt i stolen. Steng av mobilen og andre telefoner.
Demp lyset i rommet.

Legg hendene oppå hodet og bøy nakken mot venstre  i 5 sekunder.
Gå tilbake til midten. Bøy så mot høyre i 5 sekunder. Gå tilbake til midten.
Bøy fremover i 5 sekunder. Gå tilbake til midten. Bøy bakover , trykk hardt slik at du kjenner det i korsryggen.

Strekk høyre fot med tærne opp, slik at du kjenner det på undersiden av låret.
Etter 5 sekunder, slapp av. Gjør det samme med venstre fot.

Sett på avslappende musikk som varer i minst 5 minutter, uten sang, f. eks. Til Elise.
Legg deg på gulvet eller i sengen. Stram musklene i høyre hånd i 5 sekunder, og slapp av. Spenn musklene i armen i 5 sekunder, og slapp av. Gjør det samme med venstre hånd.
Fold hendene på magen, lukk øynene og tell til 21. Tell deretter bakover til 1,  så fremover til 21 inntil du glemmer å telle.

Når musikken er ferdig, reise deg sakte, gå til vinduet, åpne vinduet og trekk inn frisk luft 5-6 ganger langt ned i lungene, til navlen.

Kveldsrutine:

Slå av mobil og fast-telefon. (Slå på telefon-svare eller nattstilling.)
Gå en tur på 30 minuter. Et eventuelt måltid skal være lett, senest 2 timer for leggetid.

Lykke til!

 

tragus